اثرات نماز شب در روایات+ نحوه خواندن

برای نماز شب اثرات زیادی در روایات وارد شده است که دانستن آنها موجب شگفتی انسان از برکات نماز شب می‌گردد.

 عاشورا نیوز:برای نماز شب اثرات زیادی در روایات وارد شده است که دانستن آنها موجب شگفتی انسان از برکات نماز شب می‌گردد. در ادامه برخی از این روایات را می‌آوریم:
 
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: صلاة الّلیلِ سلاحٌ علی ا لأعداءِ (1)
«نماز شب سلاحی در برابر دشمنان است.»
امام رضا علیه السلام: صلاةُ الّلیلِ تزیدُ فی الرّزقِ. (2)
«نماز شب بر روزی انسان می افزاید.»
امام صادق علیه السلام: صلاةُ اللّیلِ تَقضی الدّینَ. (3)
«نماز شب سبب اداء شدن قرض و دین می شود.»
امام صادق علیه السلام: کذب من زَعَمَ أَنَّهُ یُصلّی صلاةَ الّلیلِ و هو یَجُوعُ، إِنّ صلاةَ اللیلِ تُضْمِنُ رزقَ النَّهارِ. (4)
«دروغ گفته است کسی که گمان کند نماز شب می خواند و گرسنگی می کشد، زیرا نماز شب روزی در روز را ضمانت می کند.»
امام صادق علیه السلام: ما من عَمَلٍ حَسَنٍ یَعْمَلُهُ العَبْدُ إِلّا ولَهُ ثوابٌ فی القرآنِ إلا صلاةَ اللّیل؛ فَإِنَّ الله لم یُبَیّن ثوابها لِعظَمِ خَطَرِها عِنْدَهُ ... . (5)
«هر کار نیکی که بنده انجام می دهد، در قرآن برایش ثوابی ذکر شده است مگر نماز شب که از بس نزد خدا پراهمیّت است ثواب آن را معلوم نکرده است ... .»
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: علیکم بقیامِ الَّلیل ... یُعَزُّ بِهِ الذَّلیلُ. (6)
«به نماز شب إهتمام کنید که فرد ذلیل به کمک آن عزیز می گردد.»
امام الرضا علیه السلام: صلاةُ الّلیل ... بهاءُ الوَجْه. (7)
«نماز شب چهره را شاداب می کند.»
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: ما أعلم شیئاً یَتَقَّرَبُ بِهِ المُتَقَّربونَ إِلی اللهِ عَزَّوجَّل أَفْضَلُ مِنْ قیامِ العبد فی جوفِ اللّیلِ. (8)
رسول خدا - صلی الله علیه و آله - فرمود: در تقرّب عبد به خداوند متعال هیچ امری را با فضیلت تر از (نماز شب) و راز و نیاز در دل شب نمی شناسم.
و البته در مورد نماز شب روایات بسیار دیگری وجود دارد و اثرات دیگری نیز مانند قوت بدن، کفاره گناهان، عامل بازدارندگی از گناه و ... در مورد آن بیان شده است. در ادامه نحوه خواندن نماز شب بیان می گردد.

نحوه خواندن نماز شب
نماز شب از نمازهای مستحب می باشد. این نماز از یازده رکعت تشکیل شده است که به ترتیب به سه بخش تقسیم شده و خوانده می شود:
1. هشت رکعت نماز که به صورت چهار نماز دو رکعتی - مانند نماز صبح - می باشد و نافله شب خوانده می شود. و به دلخواه می تواند به جای «قل هواللّه » یکی از سوره های کوتاه را خواند که ثوابش بیشتر است.
 
2. بعد، دو رکعتِ آن به نیت نماز شفع خوانده می شود. به این صورت که در رکعت اول بعد از «حَمد» به جای قل هو اللّه ، سوره قل اَعوذ برب الناس و در رکعت دوم بعد از حمد سوره قل اعوذ برب الفلق خوانده شود و بعد قنوت، رکوع، دو سجده و در پایان سلام و نماز تمام می شود.
 
3. نماز یک رکعتی که نامش نافله وتر است. می توان بعد از سوره حَمد، یک مرتبه سوره توحید خوانده و یا این که سه مرتبه سوره توحید و یک مرتبه سوره ناس و یک مرتبه سوره فلق خوانده شود.
هرچه قدر قنوت نافله وتر طولانی تر خوانده شود، بهتر است. به هنگام قنوت، ابتدا هفت مرتبه خوانده شود: «هذا مقامُ العائِذِ بِک مِنَ النّار». و بعد، هفتاد مرتبه گفته شود: «استغفر اللّه ربی و اتوبُ الیه» و توصیه شده که برای چهل نفر از مؤمنین دعا و استغفار شود. نحوه دعا به این شکل است: «اللهم اغْفِر لِفلان...» به جای «فلان» نام مؤمن مورد نظر برده شود و یا به صورت فارسی گفته شود. مثلاً بگوید: «خداوندا بیامُرز پدرم را...» و سپس سیصد مرتبه بگوید: «العفو».
 
مستحب است برای شمارش تعداد ذکرها از دست راست استفاده شود. و دست چپ خود را به حالت قنوت بالا ببرد. در پایان قنوت بگوید: «رَبِّ اغْفِر لی و ارْحَمنی و تُب عَلَی اِنَّک اَنْتَ التَّواب الغفور الرَّحیم» و سپس به رکوع رفته و دو سجده و بعد سلام دهد و نماز را تمام کند. در پایان نماز نیز تسبیحات اربعه خوانده شود.
 

 

ارسال نظر