راز خوب زیستن و جاودانگی شهید سلیمانی

افرادی که در جامعه ما خوب زندگی کردن را با نگاه به حیات برتر تمرین کرده و با موفقیت آن را پشت سر گذاشتند، توانایی الگو شدن را دارند. از جمله آن افراد شهید سلیمانی است. کسی که از نظر رهبر انقلاب «خوب زندگی کرد» و خداوند او را خوب خرید.

به گزارش عاشورا به نقل از  خبرگزاری فارس: چالش امروزه انسان‌ها  لذت بردن از زندگی است و چشیدن طعم شیرین آن جزء اهداف و آروزهایشان شمرده می‌شود. اساساً خوب زندگی کردن متاعی است که انسان در تمام مدت عمر سعی در بهره بردن از آن دارد و از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کند.

افرادی که مرگ را انتقال از حیات محدود به زندگی جاودان و برتر می‌دانند

اما این چگونه لذت بردن بستگی به نوع نگاه آدمیان به زندگی دارد. برخی حقیقتی چون مرگ را پایانی برای لذت‌های خود می‌دانند برای همین از اندیشیدن در باب مرگ امتناع می‌کنند و چون در لذت‌های زودگذر غوطه‌ور می‌شوند زندگی مفهومی جز لذت پرستی ندارد. برخی دیگر مرگ را نه تنها پایان دنیا نمی‌دانند بلکه آن را انتقال از یک حیات محدود و فناپذیر به حیاتی برتر و جاودان می‌دانند، برای همین همه فعالیت‌های خود را در مسیر رسیدن به کمال انسانی قرار می‌دهند. از آنجایی که «مرگ هرکس علاوه بر پدیده‌ای عام، دارای کیفیت خاصی نیز هست» [۱] چنین کسی از تمام سرمایه‌های وجودی خود برای خوب زندگی کردن استفاده می‌کند تا مرگ خوبی نیز به همراه داشته باشد.

شهید سلیمانی الگوی خوب زیستن

افرادی که در جامعه ما خوب زندگی کردن را با نگاه به حیات برتر تمرین کرده و با موفقیت کامل آن را پشت سر گذاشته‌اند، توانایی الگو شدن را دارند. از جمله آن افرادی که قابلیت الگو شدن برای زندگی خوب را دارد، سردار شهید حاج قاسم سلیمانی است. کسی که از نظر رهبر فرزانه انقلاب «خوب زندگی کرد» [۲] و خداوند او را خوب خرید. شهید سلیمانی چگونه در این دنیا از زندگی خود لذت برد که امام جامعه در فراغ او اشک می‌ریزد و مرگ مقدس او برای امام جامعه «سخت تر» [۳] از همه است.

خبیث‌ترین افراد عالم از کشتن او افتخار و ابراز خوشحالی کرده و دل میلیون‌ها انسان در سراسر جهان را متوجه خود می‌کند. حاج قاسم با وصل شدن به اقیانوس بیکران الهی بی پایان شد. اما چگونه این وصال و مدال پرافتخار را کسب کرد که نمی از آن، می‌تواند ما را به ساحل مقصود برساند؟

اخلاص شرط برگزیده شدن

تا انسان خود را می‌بیند و خود را می‌خواهد محال است خدا را ببیند و چون از خود گذشت و خود را ندید به خداوند رسید. [۴] «الاخلاص غایة الدّین» [۵] یعنى غرض و مقصود از دین، به غیر رضا و خوشنودى او منظورى دیگر نداشتن است.

هرکس بتواند حرم خانه دل خود را از ناپاکی‌ها بزداید آن موقع خواهد دید که خداوند فضای قلب و روح او را پرکرده است؛ «إنَّ‌ قَلْبَ‌ الْمُؤْمِنِ‌ عَرْشُ‌ الرَّحْمَنِ» [۶] همان خدایی که آسمان و زمین گنجایش وسعت او را ندارد اما در قلب عبد مؤمن خود صاحب‌خانه می‌شود؛ «لَمْ‌ یَسَعْنِی سَمَائِی وَ لاَ أَرْضِی وَ وَسِعَنِی قَلْبُ‌ عَبْدِی الْمُؤْمِنِ‌» [۷] کسی که نفس را از انگیزه‌های غیر الهی پاک کرد به حقیقت اخلاص می‌رسد و شهید حاج قاسم سلیمانی به زعم مقام معظم رهبری این مرحله را درک کرده بود. ایشان در وصف آن شهید والامقام این گونه بیان می‌دارد: «اگر اخلاص نباشد، این جور دل‌های مردم متوجّه نمی‌شود، دلها دست خدا است. این که دل‌ها این جور همه متوجّه می‌شوند، نشان‌دهنده‌ این است که یک اخلاص بزرگی در آن مرد وجود داشت، مرد بزرگی بود. خدا ان‌شاءالله درجاتش را عالی کند.» [۸]

چرا مجاهدان راه حق جز خدا از چیزی ترس ندارند

کسانی که در تمام مدت عمر مجاهدت از خود نشان داده و فاصله‌های میان بنده و خدا را از میان برمی‌دارند «خدا را با چشم دل چنان می‌بینند که هیچ گونه شک و تردیدى به دل‌هایشان راه نمى‌یابد، ماسواى خدا در نظرشان کوچک و بى مقدار است و از اینجا روشن می‌شود که چرا آنها ترس و اندوهى ندارند، زیرا خوف و ترس معمولاً از احتمال فقدان نعمت‌هایى که انسان در اختیار دارد و یا خطراتى که ممکن است در آینده او را تهدید کند، ناشى مى‌شود و اولیاء و دوستان راستین خدا از هر گونه وابستگى و اسارت جهان ماده‌ آزادند» [۹] «أَلا إِنَّ أَوْلِیاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ» [۱۰]

مردی که نه از دشمن، نه از حرف این و آن پروا و نه از تحمّل زحمت پروا داشت

حاج قاسم اگر توانست بر خستگی غلبه کند و جلوی تمام اشرار عالم ایستادگی کند و خم به ابرو نیاورد و از ابزار شجاعت در راه خدا استفاده کند، به خاطر ایمان راسخ او به خداوند متعال بود «حاج قاسم صد بار در معرض شهادت قرار گرفته بود، این بار اوّل نبود، ولی در راه خدا، در راه انجام وظیفه، در راه جهاد فی‌سبیل‌الله پروا نداشت. از هیچ چیز پروا نداشت، نه از دشمن پروا داشت، نه از حرف این و آن پروا داشت، نه از تحمّل زحمت پروا داشت.» [۱۱]

با همه این تفاسیر، راز مرگ خوب حاج قاسم درگرو خوب زندگی کردن او در دنیا بود و لذتی که او از این دنیا برد امثال ما زمینیان به خود ندیده‌ایم و غبطه چنین لذتی را در تمام مدت عمرمان با خود خواهیم داشت اگر برنامه زندگی خود را تغییر ندهیم.

آنهایی که این لذت را چشیدند، گریه‌های شبانه‌شان و خودکنترلی روزانه‌شان هیچ زمان قطع نشد و خداوند به زیبایی نعمت‌های خود را برایشان جاری و ساری کرد، نعمت‌هایی که ما نمی‌بینیم و نمی‌فهمیم «ما رَاَت عَینٌ‌ وَ لا سَمِعَت اُذُنٌ‌ وَ لا خَطَرَ عَلى قَلبِ بَشر» [۱۲]

محمد ابراهیمی

پی‌نوشت
۱. ترجمه و تفسیر نهج‌البلاغه، جعفری، محمد تقی،۱۳۷۸، ،ج۲۷،ص۲۳
۲. بیانات مقام معظم رهبری در منزل شهید حاج قاسم سلیمانی.۱۳/۱۰/۹۸
۳. همان
۴. مصباح الشریعة، ترجمه مصطفوى ، ص۱۵۳
۵. غرر الحکم و درر الکلم، شرح جمال خوانسارى،ج‌۱، ص: ۱۸۹
۶. بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (علیهم السلام)، جلد: ۵۵، ص۳۹
۷. همان
۸. بیانات مقام معظم رهبری در منزل شهید حاج قاسم سلیمانی.۱۳/۱۰/۹۸
۹. تفسیر نمونه ،ج‌۸، ص۳۳۲
۱۰. سوره یونس، آیه ۶۲
۱۱. بیانات مقام معظم رهبری در منزل شهید حاج قاسم سلیمانی.۱۳/۱۰/۹۸
۱۲. کنز العمّال، ج ۱۵، صفحه‌ی ۷۷۸؛ «چشمی ندیده و گوشی نشنیده و به قلب بشری خطور نکرده»

انتهای پیام/

 

ارسال نظر